Regels voor de wandelaar


Regels voor de wandelaar door de Ardennen.

Mensen die houden van wandelen, houden meestal ook wel van de natuur. Doch als men in de Ardennen gaat wandelen moet men zich houden aan een aantal regels voor de wandelaar. Doe je dat niet dan kan je ook onbewust beschadigingen aanbrengen, wild opschrikken, …

En in het slechtste geval problemen krijgen met een lokale boswachter. Daar kan altijd een boete aan gekoppeld zijn waarvan je aardig zou kunnen schrikken. Als je dus gaat wandelen in de Ardennen houdt dan volgende regels in het achterhoofd:

Beschadig het bos niet geen struiken en planten vernietigen. Niet in de schors van oude bomen kerven. Geen aanwijzigingen of signalen vernietigen. Geen dieren of nesten verstoren. Vervuil het bos niet en Laat geen afval achter. Gooi het afval in een vuilnisbak of neem het mee. Maak geen nodeloos lawaai Geen radio niet roepen. geniet van de stilte en maak geen vuur Het brandgevaar is erg reëel. Respecteer de reglementen Volg de paden Parkeer uw wagen op de voorziene plaatsen. Hou uw hond aan de lijn en ten slotte, wees steeds beleefd tegen een boswachter. Hij zal u de weg wijzen.

Wij willen er toch nog een aantal extra tips bijgeven:
Neem steeds een mobiele telefoon mee en zorg voor een goede wandelkaart of navigatie. (te bekomen in het lokaal kantoor voor Toerisme) Zorg dat je op de kaart steeds weet waar je bent.

Waarom is dat belangrijk?

De bossen in de Ardennen zijn enorm uitgestrekt! Je kan er snel verloren lopen. Met een goede kaart kan je mogelijk wel een referentiepunt terug vinden om je locatie te bepalen. Met de GSM kan je steeds de hulpdiensten bereiken. Bv: In geval van compleet verloren gelopen, ontdekken van een brandhaard, enz. Het is van belang dat als je tijdens je wandeling iets ongepast opmerkt dat je dat ook meldt. De diensten van het bosbeheer zullen dan ter plaatse komen (Bv. dood wild gevonden, sluikstort, nummering van wandelpaden verdwenen, vandalisme, …)

Niet vergeten.
De natuur is er voor jou en niet omgekeerd. Afval achter laten is als in het verkeer door een rood licht rijden! Een zware overtreding dus. Ook van het wandelpad afwijken. Je beschadigt jonge planten, paddestoelen, zwammen, nesten, insecten, … Ook biologisch afbreekbaar afval of etensresten laten liggen is verboden. Dieren kunnen dit opeten en ziek worden.

Jachtseizoen
Tijdens het jachtseizoen gaan wandelen is niet ongevaarlijk. Bij het ingaan wan een wandelpad staan er signalisatiebordjes mbt de jacht. Daar staat de datum (van – tot …) op wanneer er in deze strook bos wordt gejaagd. Overtreed deze regels NOOIT! Doe ook best een fluovestje aan. Op doe manier val je goed op voor de jagers en kunnen ze je niet verwarren met groot wild. Hoor je toch dichtbij schoten. Ga dan plat op je buik liggen en roep zo hard je kan (niet als een gewonde deerne want dan komen ze je een genadeschot geven).

Veel plezier bij het wandelen en… RESPECTEER de natuur.

Door Awijzer

Geef een reactie