Park van Furfooz Ardennen

Het Park van Furfooz Ardennen vlakbij Dinant.

Gelegen in de Belgische Ardennen in de provincie Namen. U kunt er een aangename wandeling maken van ongeveer vier kilometer die geschikt is voor het hele gezin. Via het uitgezette parcours komt u verschillende bezienswaardigheden tegen. Een leuke wandeling voor jong en oud.

Erkend natuurgebied.

Het Park van Furfooz Ardennen is zo’n vijftig hectare groot. Het bevat verschillende biotopen, die u tijdens de wandeling allemaal tegenkomt. De vlakke oevers van de rivier de Lesse, weiden, bosachtige stukken en rotsige formaties. Elk daarvan heeft zijn eigen fauna en flora. Het park werd door het Waalse gewest erkend als natuurgebied. De rotswanden vormen de bodem voor een unieke vegetatie. Schapen zorgen voor het beheer van de begroeiing. De afwisseling van kaalgegraasde plateaus en bosland is aantrekkelijk voor een grote verscheidenheid aan insecten. Vlakbij de Lesse treft u vrij zeldzame elzen bosjes, op andere plaatsen is het park kunt u orchideeën zien bloeien. Er nestelen slechtvalken op de kalksteenhellingen van april tot juni kunt u de ouders en jongen samen zien vliegen.

Boeiende vergezichten in het park.

Het Park van Furfooz Ardennen is gelegen in de Condroz. Een streek met heuvelruggen van kalk en zandsteen. Ook het park zelf wordt gekenmerkt door hoogteverschillen. Trappen zorgen ervoor dat u de steilste daarvan makkelijk kunt overbruggen. Op verschillende plaatsen zijn er uitkijkpunten waarop u een mooi uitzicht hebt op het landschap en de rivier de Lesse. De rotsige hellingen zijn bijzonder charmant wanneer ze op een mooie dag beschenen worden door de zon. Uitblazen met zicht op de Lesse. Halverwege de wandeling komt u een cafetaria tegen. Aan de rand van de Lesse kunt u even uitrusten en genieten van de natuur onder het genot van een drankje of een hapje.Onderaardse wereld.

In dit gebied loopt een onderaardse arm van de Lesse onder de lagen kalksteen door. De rivier heeft miljoenen jaren ingewerkt op de bodem, en er is een heel grotten en gangenstelsel ontstaan. In het park van Furfooz kunt u verschillende grotten bezoeken. Elk van de grotten heeft zijn eigen, tot de verbeelding sprekende naam. Wanneer grotten uw speciale interesse hebben, is het de moeite om extra licht mee te nemen en wat dieper door te dringen in de Grotte de la Gatte d’Or. Er is ook een onderaards meer te ontdekken. Kinderen vinden het sowieso spannend om in de kleine gangetjes op verkenning te gaan. Misschien ontmoet u een van de huidige bewoners van de grotten. Een kolonie vleermuizen heeft er zijn intrek genomen.

Geschiedenis van Park van Furfooz Ardennen.

Er zijn diverse restanten van menselijke bewoning teruggevonden in de grotten. Ook na de prehistorie bleef deze streek bewoond. U wandelt tussen de restanten van een middeleeuwse versterking. Daarnaast is de ruïne van een Romeins fort te zien, en een Romeins badhuis uit de derde eeuw. Dat laatste werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw volledig gereconstrueerd. Op speciale dagen stelt het park dit badhuis weer in bedrijf, en kunt u ervaren hoe de Romeinse thermen functioneerden, met hun warme, lauwe, en koude baden.

Praktische informatie.

In maart is het park open tijdens weekends en op feestdagen. Van april tot oktober is het park elke dag geopend. Denk aan stevige wandelschoenen: er moet af en toe wat geklauterd worden. Op aanvraag worden themarondleidingen voorzien. In de buurt overnachten? Keuze uit meer dan 1300 vakantie verblijven in de Ardennen.

Park van FurfoozArdennen
Rue du Camp Romain 79
FURFOOZ 5500

Door Awijzer