kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Het statige kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Het kasteel van Lavaux Sainte-Anne is gelegen in Lavaux Sainte-Anne, zoals de naam van het kasteel dit al prijsgeeft. Het is een deelgemeente van het bekende Belgische Rochefort. De langgerekte grasvlakte maakt een mooi plaatje van het kasteel.

De geschiedenis van het kasteel

Het kasteel werd in 1193 gebouwd. Rondom het kasteel bevindt zich een slotgracht. Het bouwwerk kenmerkt zich door ronde hoektorens uit de 15e eeuw die ook uivormige koepels bevatten. Het grote binnenplein kenmerkt zich door de renaissancegevels die een lichtgekleurde rode baksteen en gaanderijen bevatten.

Een bezoek aan het kasteel

Het kasteel bevat 3 musea die te bezoeken zijn, waaronder:

  • het leven van de heren
  • het landelijke leven in de famenne
  • het natuurmuseum

Bij het leven van de heren wordt het luxe leven van de heren die het kasteel bewoonden in de 17e en de 18e eeuw weergegeven. Het plattelandsleven in de Famenne toont het leven uit de 19e eeuw van het plattelandsleven in de kelders van het kasteel. Het natuurmuseum geeft informatie weer over de natuur en de dieren. Ook zijn de vochtige zones rondom het kasteel te bezoeken, de zogenaamde wetlands. Enkele kamers die gemeubileerd zijn, doen er dienst als musea. Hier wordt informatie over lokaal wild tentoongesteld, alsook over de Famenne. De Famenne is een geografisch gebied in België, waartoe uiteraard ook dit gebied behoort.Verschillende rondleidingen in het kasteel van Lavaux Sainte-Anne

De musea kunnen op 3 manieren bezocht worden, namelijk:

  • geanimeerde rondleidingen
  • rondleidingen met gids
  • vrije rondleidingen zonder gids

Er zijn geanimeerde bezoeken mogelijk, rondleidingen met een gids en rondleidingen zonder gids. Deze laatste vallen onder de vrije bezoeken. De geanimeerde bezoeken zijn vooral voor basisscholen leuk om te doen. De rondleidingen met een gids kunnen doorgaan in het Nederlands, in het Frans, of in het Engels. Er moet wel een prijs betaald worden voor rondleidingen in het kasteel van Lavaux Sainte-Anne met een gids. Bij de vrije bezoeken kan informatie gevonden worden via de speciale informatieborden of de zaalkaarten. De informatieve borden zijn zowel in het kasteel, als buiten te vinden.

Evenementen en excursies in het kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Bekijk zeker de agenda van het kasteel, want er gaan vaak leuke evenementen door. Ook de excursies naar het rondom gelegen drasland kan je meemaken. In het kasteel is een gezellig winkeltje waar je leuke spullen kan kopen.
Een minpuntje is dat het kasteel niet te bezoeken valt met een buggy, omdat er te veel trappen zijn. Ook honden zijn niet toegelaten.

kasteel van Lavaux Sainte-Anne
Rue du Château 8
5580 Rochefort
België

Door Awijzer