Kasteel van Reinhardstein

Het Kasteel van Reinhardstein in de Oostkantons

Het Kasteel van Reinhardstein wordt ook wel Burcht Reinhardstein genoemd. De natuurlijke omgeving van deze burcht maken de charme nog groter dan wat het kasteel zelf uitstraalt. Het is gelegen in de Oostkantons, in de Hoge Venen, bij de kleine rivier de Warche.Rondom het kasteel is één en al natuur, met schitterende bossen.
Zoals dit met vele kastelen het geval is, is ook dit kasteel op een rotspunt gelegen. Dit maakt van het kasteel een hoogteburcht. Het is niet zomaar een burcht die hoog gelegen is, want het is de burcht die in België het hoogste gelegen is! Een leuk weetje is dat er opnames van Het Huis Anubis doorgingen!

Een vakantie in de Belgische Ardennen

Bij een vakantie in de Belgische Ardennen moet je het Kasteel van Reinhardstein gezien hebben. Het is eigendom van vzw Reinhardstein en gelegen in het dorpje Ovifat. Dit dorpje maakt deel uit van Robertvilla en ligt in de provincie Luik. Ovifat is een vakantiebestemming waar het leuk wandelen is in de Hoge Venen, een natuurreservaat. Tevens is het de moeite waard om de waterval van Reinhardstein te bezichtigen, welke vlakbij het kasteel zo’n 60 meter naar beneden valt. Het is de waterval die het hoogste is in heel België, maar minder indrukwekkend dan de lagere Watervallen van Coo. Tijdens de winter is het mogelijk om er te alpineskiën. Het is het grootste skigebied in België. De enige rode skipiste van heel België is er gelegen. Er zijn 4 skiliften.De geschiedenis van het Kasteel van Reinhardstein

Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd, in het jaar 1354. Het kwam in handen van verschillende families, waaronder Nesselrode, Nassau, Schwartzenberg en Metternich. De familie Nassau is verbonden met de familie Oranje-Nassau, die in Nederland regeren. Ook is de familie die in Luxemburg regeert, de familie Nassau-Weilburg, verbonden aan de familie die in de burcht woonde. Jammer genoeg is de mannelijke Nassau-tak helemaal uitgestorven in het jaar 1985. Gedurende iets meer dan eeuw, maakte het gebied met de burcht deel uit van Pruisen. Dit was van 1815 tot 1919. Nadien behoorde het opnieuw tot België. Professor Jean Overloop renoveerde het kasteel in 1969. Hij stierf er in 1994. Na zijn dood werd het kasteel, door zijn vrouw en dochter, aan de vzw geschonken.

Het kasteel bezoeken

Het is leuk om het Kasteel van Reinhardstein te bezoeken tijdens een wandeling, want er loopt een gezellige wandelroute langs. Ook gaan er dikwijls leuke evenementen door. Enkele voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse middeleeuwse feesten, tentoonstellen, voorstellingen, concerten, proeverijen, nachtwandelingen, enzovoort. Tijdens een bezoek aan het kasteel zie je speciale meubels, wandtapijten, wapenuitrustingen, kisten, de woontoren, de ridderzaal, de kapel, de wachterszaal en de privé verblijven.

Kasteel van Reinhardstein
Chemin du Cheneux 50
4950 Ovifat
België

Door Awijzer