Het kasteel van Modave

Een bezoek aan het Kasteel van Modave

Bij een vakantie naar de provincie Luik, is een bezoek aan het middeleeuwse Kasteel van Modave zeker aan te raden. Het prachtige bouwwerk is namelijk in deze Belgische provincie gelegen. Zoals de naam van het Kasteel dit al zegt, ligt het bij Modave. Deze gemeente ligt in arrondissement Hoei.

De geschiedenis van het kasteel

De geschiedenis van het kasteel gaat enkele eeuwen terug in de tijd. Jammer genoeg moest het heropgebouwd worden na een gedeeltelijke verwoesting in de 17e eeuw. Het kasteel bevat een bijzondere geschiedenis.

Jan Hansche stucwerk

Het kasteel bevat stucwerk van Jan Hansche. Deze decoratie overheerst het kasteel. Jan Hansche leefde in de 17e eeuw. Het was een kunstenaar die in het zuiden van Nederland woonde. Men is er echter niet van overtuigd dat hij een Nederlandse afkomst had, want mogelijk was hij van Duitse afkomst. Zijn prachtige stucwerken, of ook wel sierpleisterwerken genoemd, zijn te zien in het kasteel. Niet alleen decoreerde hij de gang, de hal en de kamers op het gelijkvloers, maar ook op de eerste verdieping.Enkele voorbeelden van schitterende werken die te bezichtigen zijn in het Kasteel van Modave:

  • in het Salon des Gobelins bevindt zich een scène uit het leven van Hercules op het plafond
  • in het Salon d’Hercule bevindt zich het huwelijk van Hercules op de schoorsteenmantel

Kasteel van Modave: verschillende eigenaars

Het Kasteel van Modave kende verschillende eigenaars. De heer van Modave was van de 13e tot de 17e eeuw in het bezit van dit kasteel. Nadien kwam het in handen van de familie Haultepanne en van de familie Saint-Fontaine. Ook de Franse bevelhebber Jean-Gaspard Ferdinand de Marchin was gedurende een bepaalde tijd eigenaar van het kasteel. Omdat zijn zoon naar Frankrijk verhuisde, ging het naar andere families. Maximiliaan Hendrik van Beieren, Willem Egon van Fürstenberg, Arnold de Ville en de hertog van Montmorency woonden er later in. De oud Brusselse Intercommunale Watermaatschappij kocht het kasteel met het domein in 1941.

Een kasteel in een natuurlijke omgeving

Het kasteel bezit een prachtig uitzicht op de natuur met Franse tuinen rondom het bouwwerk. Er ligt namelijk een natuurreservaat rond dat zo’n 450 hectare groot is! De ligging is boven de vallei van de Hoyoux, op zo’n 60 meter hoogte. Het kasteel bevat een bepaalde charme waardoor het zeker bezocht moet worden! Er is een handige audiogids beschikbaar in maar liefst 8 talen waarmee je rondgeleid wordt in het kasteel! Wandelliefhebbers kunnen een wandeling in het natuurreservaat maken. Deze wandeling is ongeveer 7,5 kilometer lang!

Kasteel van Modave
Rue du Parc 4
4577 Modave
België