kasteel van La Roche

Wie La Roche een bezoek brengt kan niet om het feodale middeleeuwse kasteel heen.

Deze ruïnes gedeeltelijk gerenoveerd bevinden zich op een heuveltop in het centrum van de stad. Dit indrukwekkende kasteel werd gebouwd tussen 1000 en 1200 na Chr. Regelmatig worden er hier toeristische activiteiten gepland zoals; creatieve workshops (bv. Potten bakken), levend museum (verschillende ambachten worden dan uitgebeeld), valkerijshow, het spook van La Roche (de geest van gravin Berthe die regelmatig verschijnt op de ruïnes van het kasteel)…

Elk jaar vindt er een middeleeuws weekend plaats. Dit is een groots evenement waarin je wordt meegenomen naar de tijd der ridders, pages, boogschutters, narren, troubadours, edellieden, minstrelen, … Een waar middeleeuws festijn opgeluisterd met tientallen uitgestalde kramen en tenten, paarden, roofvogels, … een absolute aanrader!Andere bezienswaardigheden.

Buiten deze opvallende toeristische blikvanger zijn er echter andere interessante bezienswaardigheden die je zeker niet mag laten links liggen bij een bezoek aan La Roche. We zetten ze voor jou even op een rijtje.

Museum van “De Slag om de Ardennen” (La Roche)
Pottenbakkerij “Gres de La Roche”
Maalderijmuseum met een watermolen uit de 19de eeuw
Toeristisch treintje met bezoek aan de stad
De chocoladefabriek “Cyril Chocolat”
Amerikaanse en Britse tanks in het centrum
Het uurwerk van La Roche (in de pottenbakkerij)
Kapel Sainte Marguerite uit 1600, met de legende van de waterbron
Belvedère van de Deister – Uitkijktoren met panoramisch uitzicht
Het standbeeld van de Nederlandse dominee Perk (van Ode aan Mathilde)
Wildpark (op 2 km)
Oorlogsmuseum “History ‘44” (Samrée , op 8 km)
Avonturenpark “l’ Ovive” – Speeltuin en leren over de natuur (Dochamps, op 10 km)
Parc Chlorophylle (Dochamps, op 13 km)

Oorlogsgeschiedenis.
Je hebt vast en zeker al gemerkt dat de Belgische Ardennen, en dan vooral het gebied rond La Roche veel te doen heeft om oorlog geschiedenis. Dit gebied draagt de sporen en littekens uit de middeleeuwse oorlogsgeschiedenis (denk maar aan de Kruisvaarders die onder leiding van Godfried van Bouillon, vanuit dit bastion met paarden en karren vertrokken zijn naar Jeruzalem) maar in het bijzonder deze uit de Tweede Wereldoorlog. De Belgische Ardennen was het strijdtoneel van het geallieerde en Duitse leger.

Op een 30 km van La Roche bevind zich het bekende Bastogne. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, kan niet om Bastogne heen. Het “Bastogne War Museum” , gerenoveerd en heropend op 22 maart 2014 is erg indrukwekkend!

Door Awijzer

Geef een reactie