Corroy le Château


Corroy is een van de rijkste dorpen wat betreft geschiedenis.

.

De kerk uit de 13de eeuw.
Deze parochiekerk Corroy le Château is een zeldzaam voorbeeld van de overgangsstijl van romaans naar gotisch. In 1963 werd deze kerk grondig gerestaureerd door de architect Brigode. Er zijn nog mooie sculpturen te zien uit de 17de en 18de eeuw. Waaronder liggende grafbeelden.

Het kasteel uit 1260.
Het kasteel Corroy le Château heeft een typisch model van een vlakteburcht. Deze bood bescherming tegen de hebzuchtige graaf van Namen. Het werd gebouwd in 1260 door Philippe van Vianden , de kleinzoon van Peter van Courtenay (een Latijnse keizer uit Constantinopel) en behoorde lange tijd toe aan de graven van Nassa. Ondanks enkele felle belegeringen bleef het overeind zoals in 1542. Toen werd Corroy bijna volledig uitgemoord door de Gelders van Maarten van Rossum. Het kasteel is opmerkelijk door zijn vier hoektorens zijn kapel en het poortgebouw. De woon vertrekken werden nog in 1959 gerestaureerd. Opmerkelijk is de aanwezigheid van enkele Vlaamse schilderwerken. Die zijn toegeschreven aan de hand van Van Dyck. In 1145 schonk schonk Godfried van Sombreffe. Zijn goederen van Corroy aan het ziekenhuis van Jeruzalem. Het kasteel kan beschouwd worden als een uniek voorbeeld van een Middeleeuwse vorsten verblijfplaats.

Twee opmerkelijke boerderijen uit de 17de eeuw.

Tussen de kerk en het kasteel staan twee boerderijen die het vermelden waard zijn. De Marais-hoeve. Dit is een vierkantshoeve uit de 17de eeuw. Hier lag destijds een vijver van enkele hectaren groot. De hoeve bestaat uit een geplaveide binnenplaats en een schuur met vijf poorten. In de vorige eeuw heeft deze hoeve meerdere wijzigingen ondergaan. Alleen het woongedeelte is authentiek gebleven. Hogerop gelegen, aan de oostkant van Corroy, ligt de Chenémont-hoeve. Een voormalig bijgebouw van de heerlijkheid van Corroy. Het is een indrukwekkend groot landelijk complex uit de 17de en 18de eeuw. Deze bestaat uit een woongedeelte, twee schuren en een aantal stallen.

Romeinse vondsten
Corroy en omstreken bevat ook sporen van Gallo-Romeinse tijdperk. In de slotgracht rond het kasteel is in de 19de eeuw een gouden beeldje gevonden van keizer Nero. In 1976 werden op de binnenplaats Romeinse dakpannen gevonden. Ook in deze omgeving is er een leuk Ardennen vakantiehuis te vinden.

Corroy le Chateau
Rue du Château de Corroy 4
5032 Gembloux
België

Door Awijzer

Geef een reactie