Hotton geschiedenis Ardennen

Hotton Ardennen gelegen langs beide oevers van de rivier de Ourthe.

En het is een zeer bekende toeristische trekpleister in Hotton Ardennen. In de regio het noordwesten van de provincie Luxemburg. De voorgeschiedenis van deze plaats reikt tot ver in het verleden. Dat blijkt uit sporen die gevonden zijn in de grot van Porte Aïve te Hotton. Dit is een voor historische begraafplaats op ongeveer 50 meter boven het dal van de Isabelle.

Ten oosten van de gemeente, tussen Isabelle en de weg naar Soy, ligt Tî-Château, een oppidum met een stenen omwalling van ongeveer 2 meter hoog. Deze omwalling dateert mogelijk uit de Frankische tijd. De Frankische tijd begint omstreeks het einden van de Romeinse tijd (3de eeuw tot de 9de eeuw).

Le Trô Fré Djame.

Dit is nog een merkwaardige bezienswaardigheid uit het diluviaal tijdperk. Het betreft een vreemde rotstunnel die volgens de overlevering in de 18de eeuw zou gediend hebben tot schuilplaats van de kluizenaar, bekend als Guillaume Giot. Hoevekasteel Melreux dit kasteel dateert vermoedelijk uit 1572, maar werd meermaals verbouwd en uitgebreid. Het gehucht Ny bezit mooie openbare fontijnen en een hoevekasteel uit 1669, met een vierkante toegangstoren.Ardennenoffensief.

Hotton is bij velen bekend uit de Slag van de Ardennen. De gemeente is dan ook zwaar getroffen door het oorlogsgeweld uit de Tweede Wereldoorlog. De opmars van het Duitse leger werd hier tot staan gebracht langs de linkeroever van de Ourthe. Bij de brug is nog een gedenksteen terug te vinden en de militaire begraafplaats waar 650 Britse soldaten hun rustplaats hebben.

Beschermde watermolen.

Langs een wandeling via het Tî-Chateau en de rue Haute kom je uit bij een watermolen, gebouwd omstreeks 1729. In deze straat staan ook nog enkele 18de eeuwse huizen. Sint-Pieters kerk deze kerk, gebouwd in 1671 (Barok-tijdperk) staat in het gehucht (deelgemeente van Hotton) Melreux. In deze kerk kan men het schilderij van Riga (18de eeuw) bewonderen, een zilveren Sint-Pietersbeeld (uit 1710) en een zeer mooi gesculpteerd altaar. De gewelven zijn versierd met stucwerk in de Lodewijk XIV-stijl.

Op zoek naar een vakantiewoning in deze Omgeving? Boek dan eenvoudig online een verblijf op onze vakantiehuizen pagina. Een eenvoudig huisje in de natuur of een villa met zwembad sauna bar enz… Alles is mogelijk in de Belgische Ardennen.

Hotton.be

Door Awijzer

Geef een reactie