Tintigny Ardennen

Tintigny een stille getuige van de pest en oorlogen.

Dit kleine mooie dorpje is gesitueerd in de kronkelende Semois vallei en telt een 3500 inwoners. Doch is het een dorp met een typisch Gaume-karakter. De Gaume, in het uiterste zuiden van België met een oppervlakte van slechts 750m2, telt 7 gemeenten: Virton, Saint-Léger, Etalle, Tintigny, Musson, Rouvroy en Meix-devant-Virton. De Gaume heeft net als de Semoisvallei een uitzonderlijk zacht klimaat (microklimaat) omdat zij beschermd is tegen noorder winden.

De middeleeuwse pest?

De titel van ons artikel is duidelijk. Tintigny werd herhaaldelijk geteisterd door rampen. In 1636 woedde er in het dorp en omstreken een pestepidemie. Onder meer de kapel van Chemois uit 1837 getuigd hiervan. Op deze plaats werden de slachtoffers van de pest begraven.

Het kasteel van Villemont, met zijn twee ronde torens, werd door oorlogen getroffen. Het werd eerst verwoest in 1558 en tot slot volledig vernield in 1713. Vervolgens werd het kasteel opnieuw geconstrueerd omstreeks 1715. Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog werd Tintigny bijna volledig verwoest. Het noodlot trof wederom dit mooie kasteel waarbij het volledig in de as werd gelegd.De kerk van Tintigny dateert uit de 16de eeuw maar werd in 1735 verbouwd. Deze kerk bevat een aantal archeologische bezienswaardigheden en is voorzien van een mooi interieur. Je kan er ook een paar oude wijwatervaten zien en zeer oude heiligenbeelden.

Wil je Tintigny zijn omgeving eens verkennen?

Er zijn 5 hotels in de directe omgeving van Tintigny. Maar ben je met een groep tot 20 personen en dan willen wij jou graag dit stijlvolle kasteel aanraden. Van hieruit kan je makkelijk de bekende plaatsen Florenville, Virton, Arlon (Aarlen), Messancy (oorlogsverleden) bezoeken. Op slechts 25 km ligt de grens van Frankrijk en Luxemburg. Tintigny is dus de ideale uitvalsbasis om zowel de Zuidelijke Semoisvallei te verkennen, waar je vele monumenten en musea van de “Slag van de Ardennen” kan bezoeken, alsook de Franse zeer bekende stad “Sedan”, waar zich het grootste middeleeuwse kasteel van Europa bevindt (dagelijks te bezichtigen). Nog niet uitgekeken? Geen probleem want op slechts een klein uurtje rijden ligt de hoofdstad van Luxemburg (Lëtzeburg).

Officiële website van de gemeente Tintigny.be

Geef een reactie