Tintigny een stille getuige van de pest en oorlogen.

Tintigny Ardennen. Dit kleine mooie dorpje is gesitueerd in de kronkelende Semois vallei en telt een 3500 inwoners. Doch is het een dorp met een typisch Gaume-karakter. De Gaume, in het uiterste zuiden van België met een oppervlakte van slechts 750m2, telt 7 gemeenten: Virton, Saint-Léger, Etalle, Tintigny, Musson, Rouvroy en Meix-devant-Virton. De Gaume heeft net als de Semoisvallei een uitzonderlijk zacht klimaat (microklimaat) omdat zij beschermd is tegen noorder winden.Een impressie van de omgeving.


De middeleeuwse pest in Tintigny Ardennen?

De titel van ons artikel is duidelijk. Tintigny Ardennen werd herhaaldelijk geteisterd door rampen. In 1636 woedde er in het dorp en omstreken een pest epidemie. Onder meer de kapel van Chemois uit 1837 getuigd hiervan. Op deze plaats werden de slachtoffers van de pest begraven. Het kasteel van Villemont, met zijn twee ronde torens, werd door oorlogen getroffen. Het werd eerst verwoest in 1558 en tot slot volledig vernield in 1713. Vervolgens werd het kasteel opnieuw geconstrueerd omstreeks 1715. Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog werd Tintigny bijna volledig verwoest. Het noodlot trof wederom dit mooie kasteel waarbij het volledig in de as werd gelegd.

De kerk van Tintigny dateert uit de 16de eeuw maar werd in 1735 verbouwd. Deze kerk bevat een aantal archeologische bezienswaardigheden en is voorzien van een mooi interieur. Je kan er ook een paar oude wijwatervaten zien en zeer oude heiligenbeelden.

Wil je Tintigny zijn omgeving eens verkennen?

Van hieruit kan je makkelijk de bekende plaatsen Florenville, Virton, Arlon (Aarlen) en Messancy (oorlogsverleden) bezoeken. Op slechts 25 km ligt de grens van Frankrijk en Luxemburg. Tintigny is dus de ideale uitvalsbasis om zowel de Zuidelijke Semois vallei te verkennen. Waar je vele monumenten en musea van de "Slag van de Ardennen" kan bezoeken. Als ook de Franse zeer bekende stad "Sedan". Waar zich het grootste middeleeuwse kasteel van Europa bevindt (dagelijks te bezichtigen). Nog niet uitgekeken? Geen probleem want op slechts een klein uurtje rijden ligt de hoofdstad van Luxemburg (Lëtzeburg).

Officiële website van de gemeente Tintigny
Op zoek naar een leuk vakantiehuisje in deze omgeving? Kijk dan op onze zoek en boek pagina.