Semois Ardennen


De Semois Ardennen is de mooiste rivier.

Een van de mooiste Ardense rivieren is ongetwijfeld de Semois Ardennen. De rivier vloeit samen met de Maas in Frankrijk te Monthermé. Daar schrijft men Semois trouwens als ‘Semoy’. Maar waar is haar bron? Slechts weinig mensen kennen het juiste antwoord. De Semois ontspringt in Aarlen Arlon Belgisch grondgebied. In het hartje van de hoofdstad van de provincie Luxemburg begint de sierlijke tocht van de Semois….

De bron zat vele jaren verborgen in een kelder van een vroegere brouwerij. Pas in 1966 heeft men deze ontdekt en nu zie je op die plek twee vierkante vijvers. Tussen de vijvers staat een Romeins beeld van een reiziger die zich laaft aan de bron.

Wanneer de Semois de stad Aarlen verlaat heeft ze slechts de breedte van een slootje. De totale lengte van de rivier bedraagt ongeveer 192 km. Doch bedraagt de afstand in vogelvlucht slechts 80 km. Dit is te wijten aan het sterk meanderende (kronkelende) karakter dat zeker in de buurt van Bouillon te zien is..

De rivier is in de zomer erg geliefd bij sportvissers kampeerders en kanovaarders. Er zijn tal van kayak verhuurders. Een afvaart kan men beginnen in Membre, Vresse, Alle of Bouillon. Sportvissen is slechts toegelaten tijdens een bepaalde periode. Tijdens de winter begeeft de rivier zich dikwijls buiten haar oevers. Waardoor vele campings en omliggende dorpen overstromen. De Semois is een geliefde rivier van menig sportvisser. Opgelet! Een vergunning is verplicht. Informeer u in het postkantoor of lokale viswinkel.

Semois Kayaks.
Kayak Slavanne.

Door Awijzer

Geef een reactie