Les grottes de Mille et une Nuits, ofwel de grotten van duizend-en-één nacht, zo worden ze ook wel genoemd. De grotten van Hotton liggen in de provincie Luxemburg, en zijn minder bekend dan de grotten van Han. Ze hebben echter enkele unieke kwaliteiten. Het stelsel is niet voor niets als enige in zijn geheel tot beschermd landschap verklaard door de Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles, en erkend door het Waalse gewest.
Zestig meter onder de grond.
De tunnels zijn samen zo’n zeven kilometer lang. Een bezoek duurt ongeveer zeventig minuten. In die tijd daalt u meer dan zestig meter onder het aardoppervlak. Aan het eind van de tocht klimt u weer dertig meter omhoog, een lift overbrugt de resterende afstand. Een gespecialiseerde gids leidt u rond en laat u kennismaken met de hoogtepunten van de grotten. Een daarvan is een put van wel vijfendertig meter diep. Er zijn diverse grote galerijen in dit grottencomplex, de grootste is tweehonderd meter lang, tien meter breed en vijfendertig meter hoog.
De kracht van het water.
De grotten liggen in een kalksteenstrook: de Calestienne of Kalkzoom. Ze zijn ontstaan door de inwerking van het water: regenwater dat in de bodem zonk. Een ondergrondse rivier slingert zich richting de Ourthe. Wanneer u de grotten gaat verkennen, ontmoet u ook een waterstroom, die aan een indrukwekkend tempo voortraast. Overal hoort u het water druppelen dat nog steeds stukjes wegslijpt of nieuw druipgesteente creëert.
Kleuren en vormen in de grotten van Hotton.
Op een vrij kleine oppervlakte ziet u een grote variatie aan kristallisatievormen. Waar het water naar beneden druipt, ontstaan stalactieten, waar het calciet op de grond valt, ontstaan stalagmieten. Daarnaast zijn in de grotten van Hotton ook steenbloemen, zuilen, draperieën en andere formaties te bewonderen. De bodem in dit gebied is ijzerrijk. In combinatie met het water heeft dat gezorgd voor een rijkdom aan schakeringen. Marmereffecten van wit, okergeel en donkerrood trekken het oog. Verlichting zorgt ervoor dat u de bijzondere details goed kunt zien.
Gunstige geschiedenis.
De grotten van Hotton zijn pas vrij recent ontsloten. In 1958 werden ze per toeval ontdekt in een steengroeve. Enkele jaren later werden ze opengesteld voor het publiek. De bovenste tunnels bevinden zich dicht bij het oppervlak. In eerder ontdekte grotten zorgde toerisme voor veel schade. In de grotten van Hotton zorgt een systeem van luchtsluizen ervoor dat de kleuren beschermd worden, en algengroei wordt tegengegaan.
Het bezoek afronden.
Bij het cafetaria is een souvenirwinkeltje en een speelplein voor de kinderen. Op het terras hebt u een panoramisch uitzicht en kunt u genieten van de indrukwekkende omgeving. Vlakbij bevinden zich de tuinen van Calestienne, een klein park dat gratis toegankelijk is. Hier krijgt u een aanvullend beeld van de kalksteenstrook waarin de grotten liggen: het gebied heeft een heel eigen plantengroei.
Praktische informatie.
Er heerst een constante temperatuur van ongeveer 12°C: in de zomer kan het temperatuurverschil groot zijn. De rondleiding gebeurt in drie talen: Nederlands, Engels, Frans. Het is een rustige wandeling, die niet vraagt om een uitgesproken goede conditie. Houd er wel rekening mee dat er trappen zijn op het parcours. Er is alleen geleid bezoek mogelijk, individueel bezoek is niet toegestaan. Van april tot oktober zijn er elke dag rondleidingen, van november tot maart alleen in het weekend. Groepen kunnen op afspraak ook op andere dagen terecht. Een vakantiehuisje in de buurt zoekt u eenvoudig op de vakantiehuizen pagina.
De Grotten van Hotton.
Chemin du Speleo Club 1
6990 Hotton sur Ourthe