Is wildkamperen toegestaan in de Ardennen?

Eerst en vooral moet je weten wat wild kamperen betekent. Wildkamperen is kamperen op een plaatst die daar niet voor aangewezen is. Eigenlijk komt het op het volgende neer. krijg je toelating van de eigenaar van het terrein dan valt het niet onder de noemer wildkamperen. In de meeste Europese landen is wildkamperen wettelijk verboden. Waarom? Misschien ben jij wel erg milieubewust en voorzichtig als je vuur maakt maar de ervaring heeft geleerd dat wildkampeerders veel afval achter laten. Ze zijn trouwens op trektocht en gaan hun afval niet mee zeulen. Ook bij het maken van vuur kan het erg fout gaan. Je zou niet de eerste zijn die hectaren bos in lichterlaaie zet.Ardennenwijzer raadt je hier dus absoluut niet aan om te gaan wildkamperen! Wordt je betrapt dan kan je een forse boete krijgen. Wat je ook moet weten is dat je als wild kampeerder de bodem beschadigd door van de wandelpaden af te wijken. Je gaat toch immers je tentje niet midden in een wandelpad opslaan maar een ongerepte locatie zoeken. Zonder twijfel ga je planten, paddenstoelen, sporen, insecten, ... beschadigen. Hoe milieubewust je ook bent dat zijn zaken die je misschien niet beseft. Een takje afbreken dat in de weg zit, de boden wat vlak maken, ...Voor je het goed beseft zit je in een privéterrein!

Enkele afbeeldingen van het Wildkamperen in de Ardennen.


Enkele tips om toch wild te gaan kamperen.

Met deze gedachten in het achterhoofd en wetende dat er toch mensen zijn die willen gaan wild kamperen zijn we van mening dat we ipv 100x te herhalen dat het niet mag, eerder wat nuttige tips kunnen geven! We willen immers dat toeristen zich bewust zijn (worden!) van het feit dat de Belgische Ardennen zo wondermooi en uniek zijn! Ik heb liever een wild kampeerder die de natuur respecteert (en begrijpt) dan een dag toerist die zijn afval her en der op de grond gooit. Ook op een camping bent u in de natuur.De tips die we willen meegeven:

Probeer steeds de eigenaar op te sporen en om toestemming te vragen. Vraag desnoods toestemming aan de gemeente. Misschien bieden ze een leuk alternatief aan! Maak geen vuur! Wil je toch vuur maken, kampeer (bivakkeer) dan op een open plek (weinig droog - sprokkelhout), maak de plek vrij van bladeren en takken! Plaats indien mogelijk stenen rond het vuur en maak geen groot (hoog) vuur. Vuur zie je van kilometers ver!! Je wil toch niet gezien worden en een grote boete krijgen?!

Met een open plek bedoelen we: ZOEK een open plek maar MAAK geen open plek. Laat vuur nooit alleen achter en doof het als je gaat slapen. Laat geen afval achter in de natuur! Zorg dat je wat plastic zakjes mee hebt en deponeer het afval in een vuilbak of container van de gemeente of bel bij iemand aan of je het afval mag achterlaten. Gooi nooit afval in het water (rivier, beek, vijver,...).

Maak geen lawaai. Hou het rustig. Praat rustig, geen muziek, ... Je maakt de dieren bang. Vergeet niet dat Jij in hun territorium bent en NIET omgekeerd! Weest stil en geniet eerder van de geluiden die de wilde dieren maken. Moet je jouw behoeften doen? Groot of klein... Doe dat allen op dezelfde plek!! Maak een put (zonder de beplantingen te beschadigen!) en doe het daar in. Maak de put nadien dicht met het gene je uitgegraven hebt.

Blijf zo dicht mogelijk bij een wandelweg (route). De Ardense bossen zijn enorm uitgestrekt. Je kan snel verloren lopen. Zorg dat je een GSM bij de hand hebt. Stel dat er brand veroorzaakt wordt, aarzel dan niet om de hulpdiensten onmiddellijk te bellen. Gaan jullie alcohol drinken? Zorg dan dat er iemand "BOS BOB"' is. Een bos bob kan snel reageren (blussen - bellen - EHBO), kent de vluchtweg, enz. Je zou hem later erg dankbaar zijn!

Respecteer de "fauna & fora" en de eigenaar van het terrein. Gebruik je gezond verstand! Legaal wild kamperen is mogelijk en even leuk. Arriveer tijdig op je gewenste locatie en spoor de eigenaar op. Vraag beleefd om een toelating (al is het in gebarentaal). Lukt dat niet vraag raad aan de lokale bewoners. Bel aan. Wees beleefd en laat vooral verstaan dat je milieubewust bent! Met respect. Qui monsieur... non monsieur... Als dat niet lukt... bivakkeer dan ergens in een weide waar je geen schade kan aanrichten want de schade de je aanricht in een bos is veel groter dan je zelf kan beseffen.

Met deze tips hopen we dat wild kampeerders in de Belgische Ardennen bewuster gaan zijn van de schade ze "kunnen" aanrichten. Maar zoals we reeds vermelden, dag toeristen zijn meestal de grootste vernielers! Wild kampeerders zijn meestal wel milieubewust, kennen de fauna en flora, houden ervan! Alleen scheert de wet hen over dezelfde kam. Dus let op je passen als je gaat wild kamperen. Weet dat je een boete kan krijgen maar vooral... gebruik je gezond verstand en respecteer de natuur in al zijn aspecten.

Boek een plekje op een Camping of boek een vakantiehuis.

Ook op een camping of vakantiehuisje in de Belgische Ardennen bent u in de natuur. De campings en vakantiehuizen staan vaak op de mooiste plekjes in de Ardennen. Zeker de vrijstaande vakantiehuisjes bevinden zich midden in de Ardennen natuur.

Scoutwiki Wild kamperen
bivakzone Mooie wandelroutes in de Ardennen met bivak zones.